Meso in zelenjava iz žara

Meso in zelenjava iz žara

07 Okt

Sam sem velik ljubitelj peke na žaru in na tak način pripravljene hrane. Moram reči, da sem sprva mislil, da obvladam pečenja na tak način, vendar sem skozi leta uporabe žara spoznal, da se krepko motim. Take peke se lotevajo vsi in hrana je načeloma okusna, vendar šele ko hrano pripravljaš z nekaj izkušnjami, je ta zares okusna. V tem članku si bomo ogledali nekaj nasvetov, da bo vaša peka na žaru še okusnejša. Na trgu so nam na voljo različni žari, sam se poslužujem uporabe žara na oglje, saj se mi zdi, da je priprava hrane na tak način še najbolj okusna. Pri ljudeh pa so priljubljene tudi druge oblike žarov in sicer sta tu še električni in pa plinski žar. Vrtne kuhinje so za tako peko najprimernejše, lagodno pa lahko pečete tudi na čisto navadnem namiznem žaru.

Žar na oglje rad uporabljam predvsem zaradi tega, ker lahko hrano pokrijemo, pečemo jo lahko direktno ali indirektno, med oglje pa lahko vržemo še kak kos lesa, ki poskrbi za aromatičen dim. Vso meso in zelenjava naj bo pred peko na žaru ogreta na sobno temperaturo. Tako zelenjavo kot meso dodobra naoljite. Meso lahko marinirate v mešanici olja, popra, soli, limoninega soka in kakšnih začimb kot je rožmarin. Peka naj vsaj v začetku poteka na visoki temperaturi, da se ustvari skorjica, ki v sebi zadrži sok mesa.

Peka rib, morskih sadežev in drugih morskih jedi je precej zakomplicirana in bi zahtevala povsem svoj članek, zato se bomo tej tematiki posvetili kdaj drugič. Vsekakor je peka na žaru izvrsten način druženja in priprave hrane, zato se je poslužujte večkrat.